Πώς παράγουμε τα προϊόντα μας.

Η οικογένειά μας ασχολείται ενεργά με την παραγωγή αγνών και φρέσκων προϊόντων. Με  πίστη στους καρπούς της κρητικής γης και την ακάματη φροντίδα των χωραφιών μας, διασφαλίζουμε την  άριστη ποιότητα  των προϊόντων μας και του μελιού μας.


Καλλιεργούμε μόνοι μας τα χωράφια μας με τις παραδοσιακές μεθόδους και επεξεργαζόμαστε μόνοι μας τις πρώτες ύλες ώστε να παράγουμε κορυφαίας ποιότητας προϊόντα. 

Η φιλοσοφία της οικογένειάς μας  δεν περιορίζεται μόνο στο να σας προσφέρουμε  ένα αρωματικό, αγνό και γευστικό προϊόν, αλλά επενδύουμε και στην ίδια την  ταυτότητα του προϊόντος.  Το τελικό  προϊόν που φτάνει στο τραπέζι σας είναι πιστοποιημένο και ελεγμένο.
 Από τα μελίσσια μας

Η μέλισσα στην προσπάθεια διέλευσης της μέσα στο μελλίσι,αφήνει το φορτίο γύρης που κουβαλά στα μικρά τριχίδια στα πόδια της (χτένια) μέσα σε ένα πλαστικό συρτάρι που υπάρχει για αυτό τον σκοπό, κάτω από την διάτρητη σήτα της πόρτας του μελισσιού (κηρύθρες).   

Το συρτάρι αυτό (χτένι) εισάγεται σε έναν εξαγωγέα, ένα μεγάλο τύμπανο που χρησιμοποιεί φυγόκεντρη δύναμη για να τραβήξει έξω το μέλι. Ο εξολκέας ξεκινά με χαμηλή ταχύτητα για να αποτρέψει το σπάσιμο των χτενών.

Ακολουθώντας αυτή τη διαδικασία, το μέλι χύνεται σε δεξαμενές και θερμαίνεται στους 120°F (48,9°C) για να λιώσουν οι κρύσταλλοι. Στη συνέχεια διατηρείται σε αυτή τη θερμοκρασία για 24 ώρες. Οποιαδήποτε ξένα μέρη ή γύρη ανεβαίνουν στην κορυφή και απομακρύνονται. Το μέλι στη συνέχεια συσκευάζεται σε βάζα ή κονσέρβες για τη διάθεσή του στο κοινό. 

Από τους ελαιώνες μας

Η συγκομιδή είναι ένα από τα πιο σημαντικά βήματα για την απόκτηση άριστης ποιότητας ελαιόλαδου. Γενικά, η συγκομιδή πραγματοποιείται είτε με τη χρήση διχτυών που βρίσκονται στο έδαφος κάτω από τα φυτά που επιτρέπουν την εύκολη συλλογή του πεσμένου προϊόντος είτε με ειδικό μηχανικό εξοπλισμό.

Μετά τη συγκομιδή οι ελιές ζυγίζονται και υποβάλλονται σε άφθονο πλύσιμο με νερό. Το σύστημα σύνθλιψης των αλεσμένων ελιών είναι το αρχαιότερο όργανο, που εννοιολογικά προέρχεται από τις μυλόπετρες που χρησιμοποιούνταν από την ελληνική εποχή.

Σήμερα, όμως, πολλοί μύλοι χρησιμοποιούν τους πιο σύγχρονους σφυροδεσπότες, οι οποίοι σπάνε τις ελιές σπρώχνοντάς τις σε ένα μεταλλικό πλέγμα. Το ελαιόλαδο εμφιαλώνεται σε λεπτά, κομψά και πλήρως ανακυκλώσιμα δοχεία, στα οποία αναγράφονται οι πληροφορίες του ελαιολάδου.

Από τα αμπέλια μας

Τα σταφύλια μαζεύονται όταν είναι ώριμα, και ο χρόνος συγκομιδής τους καθορίζεται από τις μετρήσεις της γεύσης και της ζάχαρης.

Στη συνέχεια διαχωρίζονται τα κοτσάνια από τα τσαμπιά και θρυμματίζονται τα σταφύλια (χωρίς να ασκηθεί υπερβολική πίεση) για να ακολουθήσει η διαδικασία ζύμωσης και οι φλούδες  να δώσουν το καλύτερο δυνατόν χρώμα στο κρασί.

Ο χρόνος που διαρκεί η ζύμωση είναι σημαντικός και εξαρτάται από τα σταφύλια. Εάν η ζύμωση διαρκέσει παραπάνω από όσο χρειάζεται το κρασί θα γίνει πικρό, ενώ εάν η ζύμωση διαρκέσει λιγότερο από όσο χρειάζεται το κρασί θα γίνει αραιό. 

Οι φλούδες και τα υπόλοιπα στερέα στοιχεία πρέπει συνεχώς να βρίσκονται σε επαφή με το μούστο για αυτό και ανακατεύονται συνεχώς με ειδικό εργαλείο.

Η διαδικασία της απόσταξης είναι χρονοβόρα, αλλά αξίζει τον κόπο αφού η γεύση του κρασιού είναι μοναδική.

 

Ποικιλία γεύσεων

Με τα πολύτιμα αγαθά των χωραφιών μας στο meloinon παράγουμε μόνοι μας τα προϊόντα μας, όπως έκαναν οι προηγούμενες γενιές στην Κρήτη. Καλλιεργούμε και περιποιούμαστε τη γη μας, τις ελιές και τα αμπέλια μας και τις μέλισσες μας με προσοχή, υπομονή και αφοσίωση, χωρίς να χρησιμοποιούμε φυτοφάρμακα. ορμόνες και χημικά λιπάσματα.
cross